חוק הירושה מעניק מעמד משמעותי לזכות הירושה של בן הזוג ו/או בת הזוג הנותר בחיים, אשר יורשים נתח עיקרי מעיזבון בן הזוג שהלך לעולמו קודם לכן, זאת כאשר נתח הירושה והיקפה תלוי בהרכב המשפחתי הנוסף שהיה להם. ישנם מקרים לא מעטים אשר בהם נישואים הינם פורמליים בלבד, כאשר חדוות הנישואים וטיב מערכת היחסים הזוגית שביניהם הפך לגרוע ובני הזוג איבדו את ניצוץ האהבה שביניהם. מה יעלה בגורל זכות הירושה של בן הזוג הנותר בחיים עת בן זוגו/בת זוגתו ילכו לבית עולמם בנסיבות אלה ?
זכות הירושה של בן הזוג הינה עניין של סטטוס וזו תיגרע רק במקרי קיצון –
הדין מעניק מעמד מהותי לזכות הירושה של בן הזוג, אשר נגזרת מסטטוס הנישואין / הזוגי. המחוקק והדין אינם מעוניינים לנבור בשאלה מה היה טיב מערכת היחסים שבין הצדדים ולכן, אילו בני הזוג היו נשואים הרי די בכך כדי להקים זכות ירושה לבן הזוג שנותר בחיים. בע"א 247/97 סבג נגד סבג קבע בית המשפט העליון כי השאלה, אם פלונית היא בת זוגו של פלוני, תוכרע לפי הצורך במתן גט כדי לשים קץ לקשריה עמו, אפילו המדובר בנישואי ספק ובדרישה לגט לחומרה. כך, אין גם חשיבות לטיבה של מערכת היחסים שהיתה בין בני הזוג, ואף לא לעובדה שחיו בנפרד בעת מותו של המוריש. יחד עם זאת, בית המשפט העליון הכיר במקרה סבג באפשרות לפיה אישה סרבנית גט לא תירש את בן זוגה אילו זה קיבל היתר נישואין ונישא לאישה אחרת טרם פטירת בן זוגה. בית המשפט הכיר באפשרות חריגה זו כדי שבת הזוג החוטאת (סרבנית הגט) לא תצא נשכרת.
למכות שבית המשפט העליון נתן פתח להעדיף גישה מהותית על פני גישה פורמליות, הרי עדיין עסקינן בנסיבות קיצוניות אשר עד כה לא יושמו בפועל וכאשר עד כה הגישה המהותית הנ"ל לא יושמה. הדגיש זאת כבוד הש' שנלר בעמ"ש 38845-10-12.
זה המקום לציין, כי כאשר בן/בת זוג נקלעים למערכת יחסים "רעה" ועודם נשארים נשואים באופן פורמלי, הרי בן זוגם יירש אותם והדרך להתגבר על הקושי ולהגשים רצון שבן הזוג הנותר בחיים לא יירש בניסבות "רעות" אלה הינה באמצעות עריכת צוואה שבה ינוסחו הוראות הורשה, כאשר בן הזוג לא ייכלל בהן.
משרדו של עו"ד אוהד שוהם עוסק בעריכת צוואות, מייעץ באופן שוטף בעריכת צוואות וביצירת מנגנוני הגנה לצוואות הנערכות ליום שאחרי, באופן צופה פני עתיד לכך שאחרי 120 של המצווה תוגש התנגדות לצוואה. כל צוואה ונסיבותיה המיוחדות שלה. בכל שאלה או צורך בייעוץ בענייני צוואה וירושה ניתן לפנות למשרדו של עו"ד אוהד שוהם.