במקרים בהם אדם הולך לעולמו, ומותיר אחריו נכסים ורכוש רב, על יורשיו או מנהל עיזבונו להתמודד עם מספר שאלות, כמו למשל: מהו שווי הרכוש שנותר? כיצד ניתן לממש את הירושה? כיצד יש לחלק את העיזבון בין היורשים? חלוקת ירושה היא נושא רגיש ומורכב, המלווה בתהליכים אמוציונליים לא קלים ובסיטואציות משפחתיות מורכבות. במקרים רבים, נדרשים בני משפחתו וקרוביו של הנפטר לפנות לשמאי לצורך קבלת הערכה מדויקת ומקצועית של העיזבון, בין אם מדובר בנכס, כספים, חפצים או תכשיטים.
צוואה או ירושה על פי דין
ראשית כדאי לדעת שעל פי חוק הירושה הישראלי, רכושו של אדם שנפטר יחולק ליורשיו על פי צוואה או על פי דין. במידה ואותו אדם הותיר אחריו צוואה, יחולק עיזבונו ביו היורשים על פי המפורט בצוואה ולאחר הגשת בקשה לקיום צוואה אצל הרשם לענייני ירושה. במידה והמנוח לא הותיר אחריו צוואה אזי מדובר בירושה על פי דין, כלומר- החלוקה של הרכוש תתבצע על פי הנקבע בחוק. לפי דיני הירושה, העדיפות הראשונית היא לבן או בת הזוג של הנפטר ולילדיו, כאשר בן הזוג זכאי לקבל 50% מהירושה והיתר מתחלק בין ילדיו. ילדי המוריש ונכדיו יהיו קודמים להוריו ולאחיו וכן לדודיו וכן הלאה. במידה ואין לנפטר יורשים חיים, יועבר רכושו לרשות המדינה. במקרה של ירושה על פי דין על היורשים להוציא בקשה לצו ירושה אצל הרשם לענייני ירושה.
במידה ועולה הצורך בהערכת העיזבון באופן מקצועי, על היורשים לפנות לשמאי מקצועי ומיומן, המסוגל לתת חוות דעת אובייקטיבית על חלקיו השונים של העיזבון. פנייה לשמאי מוסמך עשויה למנוע אי נעימויות רבות המתעוררות בתהליך המורכב והעדין של חלוקת ירושה בין בני המשפחה. לאחר הערכת שווי הנכסים יוכלו היורשים להחליט בינם לבין עצמם, ובסיועו של עו"ד לענייני ירושה, כיצד יתחלק ביניהם העיזבון.
הערכת שוויים של תכשיטים שהתקבלו בירושה
כשמדובר בהערכת שוויים של תכשיטים הנמצאים בעיזבון, יש לקחת בחשבון מספר גורמים, העשויים להשפיע על שוויים: סוג החומר ממנו עשויים התכשיטים (זהב, כסף, טיטניום וכד'), סוג אבני החן המשובצים בתכשיט (יהלומים, ספיר ועוד), האמן והיצרן, משקל התכשיט, ארץ מוצאו ועוד. לאחר קבלת ערכם של התכשיטים מן השמאי, יכולים היורשים להחליט מה ניתן לעשות בהם: אם מדובר בחלוקת ירושה בין מספר רב של אנשים, ניתן למכור את הפריטים ולחלק את הכסף בין היורשים. כיום ניתן למצוא חברות המתמחות בקנייה או מכירת זהב ותכשיטים, אליהן ניתן לפנות לאחר קבלת ההערכה מהשמאי לצורך מכירת התכשיטים. במידה ומדובר בתכשיטים בעלי ערך סנטימנטלי לאחד המעורבים, המעוניין לשמור אותם ולא למוכרם, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לחלוקה בעין, כלומר- בקשה בה יש לאמוד את שווי התכשיטים ולבקש לרכוש אותם בתמורה לתשלום שווה ערך. באופן זה כל אחד מהיורשים יקבל את חלקו המגיע לו על פי חוק.